Leikkauksen jälkeisenä päivänä

Eilen, keskiviikkona 6.6 Klenin suusta poistettiin hyvälaatuinen, paikallisesti aggressiivinen kasvain (canine acanthomatous ameloblastoma) Eläinlääkäriasema Mevet:issä Helsingissä.

Leikkaus alkoi klo 10 ja klo 14 maissa sain puhelun, että leikkaus oli mennyt suunnitelmien mukaan ja Kleni oli jo vällyjen alla :)

Otteita potilaskertomuksesta:
Kleniltä poistettiin pala alaleukaa vasemmalta, koska vasemman alakulmahampaan tyvessä oli aiemmin todettu koepalassa akantomatoottinen ameloblastoma. Hammasröntgenkuvissa ei näkynyt muutoksia luussa. Poistettu alue sis. ikenen ja leukaluuta jossa etuhampaat I3 oikealta, I1,2,3 vasemmalta, vasen kulmahammas ja vasen Pm1 sekä luuta puuttuvan Pm2 vas kohdalta; lisäksi poistettiin oikealta vielä I2 koska sen juurikanava tuli esille sahauksessa.

Poistettu alue lähetetään patologille tutkittavaksi marginaalien puhtauden varalta. Valmistuminen voi kestää jopa 6 viikkoa, koska luu tulee dekalsifioida.

Eli suomeksi sanottuna odottelemme lopullista tuomiota vielä kuutisen viikkoa. Olo on kuitenkin toiveikas. Kasvain poistettiin siis (joka suuntaan) 1cm marginaalilla ja patologi varmistaa vielä poistetusta alueesta onko marginaali ollut riittävän suuri ja koko kasvain saatu pois.

Sain hakea klenin kotiin illalla klo 19 maissa ja Kleni käveli jo omin horjuvin jaloin. Kotimatka Helsingistä Tampereelle meni torkkuessa ja vähän ihmetellessä. Leikkauksen yhteydessä Kleni sai sekä antibiootti- että kipulääkepistoksia joiden vaikutus kestää vuorokauden. Kipulaastari kyljessä puolestaan alkoi vaikuttaa tänään. Kipulaastaria vaikutus kestää 3-4 vrk ja tästä päivästä lähtien Kleni saa kipulääkkeenä parin viikon ajan Metacam mikstuuraa.

Klenin suu tarkastetaan seuraavan kerran kolmen viikon kuluttua – ovatko haavat ottaneet normaalisti kiinni ja miltä purenta vaikuttaa. Siihen saakka Kleni syö viileää pehmeää ruokaa. Lelujen- tai minkään kovan pureskeleminen on kiellettyä. Liikunta tapahtuu rauhallisesti ja kytkettynä kontrolliin saakka.

Tällä hetkellä Klenin suu näyttää tältä:

Eli siis aikas hyvältä eilen leikatuksi! :)

Muutenkin Klenin vointi kohenee ihan silmissä. Eilen illalla se oli vielä ihan pökkyrässä, katseli meitäkin hieman epäluuloisena. Tänään sen silmiin on jo palannut tuttu katse :) Ja herrahan vedättää meitä jo ihan 6-0. Aamiaisen antibiootit eivät menneet alas ennen, kuin jauhetun kinkun sekaan tuli aimo annos ehtaa voita… Pienellä lenkillä mentiin jo häntä pystyssä ja kovasti tuntui olevan mielipiteitä määränpäästä.

Se, kuinka tämä leikkaus tulee Klenin elämään vaikuttamaan on ilmeisesti aika pientä. Ote potilaskertomuksesta: Alaleuan etuosan poiston jälkeen kieli riippuu usein esillä – tämä voi normalisoitua ajan kanssa koiran oppiessa pitämään kieltä suussa, mutta joillan roikkuu jatkuvasti. – Kotimatkalla Kleni ulkoilutti kieltänsä, mutta tänään kieli on pysynyt suussa koko päivän.

Alaleuan puolikkaiden irtonaisuus toisistaan voi joskus aiheuttaa leukojen asennon siirtymistä niin, että osa hampaista (lähinnä oikea alakulmuri) saattaa alkaa painamaan kitalakeen. jos näin käy, tulee väärinosuva hammas lyhentää ja juurihoitaa.
– Tätä täytyy seurailla.

Koiran kanssa ei tule revittää mitään: kovan pureskelu yleensä mahdollista sitten, kun alue on parantunut. – Eli ei mitään hätää, luitakin saa tarvittaessa jauhettuna!

Kosmeettiset haitat sinänsä ovat sivuseikkoja, mutta luulenpa, ettei niitäkään ihan hevillä huomaa (suun ollessa kiinni) kunhan parta kasvaa takaisin ;)

Villelle sen sijaan saattaa tulla hieman pohdiskeltavaa tulevaisuudessa…

Tässä kuulumiset tällä erää, kiitämme Eläinlääkäriasema Mevet:in ystävällistä ja palvelualtista henkilökuntaa hyvästä hoidosta, erityiskiitokset leikkauksen suorittaneelle ELT Anu Saikku-Bäckströmille!

Ps. Kavereiden blogissa on kiva arvonta meneillään, käykäähän osallistumassa!

13 thoughts on “Leikkauksen jälkeisenä päivänä

 • kesäkuu 7, 2012 at 7:53 pm
  Permalink

  Tippa linssissä lueskelin täällä operaatiosta, ihanaa, että kaikki meni suunnitellusti ja toipuminen näyttää lähteneen hyvin käyntiin :-) Kuvistakaan asiasta tietämätön ei kyllä huomaisi mitään, eikä Klenin charmia kyllä pienet puutteet hetkauttaisi mihinkään suuntaan ♥
  Paranemisia herralle ja tsemppiä kotiväellekin!

  Reply
 • kesäkuu 7, 2012 at 8:09 pm
  Permalink

  Jes, hienoo! Tsemppiä Klenille ihan hurjan paljon ja teille halit :)

  Reply
 • kesäkuu 7, 2012 at 8:09 pm
  Permalink

  Olipa ilo lukea, että kaikki meni noin hyvin. Eihän noista kuvista todellakaan yht äkkiseltään mitään edes huomaisi. Pikaista paranemista potilaalle ja rautaisia hermoja niin Klenille kuin Teillekkin. Niitä varmasti tullaan tarvitsemaan seuraavan kolmen viikon aikana. :)

  Reply
 • kesäkuu 8, 2012 at 4:56 am
  Permalink

  Hieno juttu, tosi mukavaa luettavaa. Ja aivan ihana asia tuo kunnon nopea kohoaminen. JEEE !!!!

  Perusteellisen kuvauksen olit kirjoittanut. Mutta monta kysymystä heräsi silti, että varmaan googletan taas, kun en kehtaa kysyä ja paljastaa kuinka tyhmä olen.
  Kleni ei näköjään ole ainoastaan fyysisesti vahva poitsu vaan myös henkisesti.
  Tsemppiä ja voimia paranemiseen …ihan kaikille teille <3<3

  Reply
 • kesäkuu 8, 2012 at 6:35 am
  Permalink

  Kiitos kaikille! :)

  Maija kysy ihmeessä! Mua kiinnostaa kovasti!

  Reply
  • kesäkuu 8, 2012 at 12:03 pm
   Permalink

   Mää konsultoin jo sairaanhoitajaa alias Johannaa. Hää selitti mulle. Emmää niin ihmeellisiä….Mää postaan sulle sitten. Ei millään anna luonto periksi ihan julkisesti olla toope :) <3<3

   Reply
 • kesäkuu 8, 2012 at 8:13 pm
  Permalink

  Todellakin ihana kuulla, että operaatio meni suunnitelmien mukaan! ’Liikunta tapahtuu rauhallisesti’ huvittaa aina parsonin kanssa, mutta olisiko se ’rauhallisemmin, kun normaalisti’ oikea sanavalinta. Klenille paaaaljon paranemisrapsutuksia! <3

  Reply
 • kesäkuu 9, 2012 at 2:42 pm
  Permalink

  Hirmuisesti paranemispaijauksia Klenille! Ja Elvalta juoksuntuoksuisia terveisiä… ;)

  Reply
 • kesäkuu 12, 2012 at 7:37 am
  Permalink

  Hienoa, että operaatio onnistui! Eipä noista kuvista juuri huomaa, että kaikenlaista on suuvärkistä poistettu. Toivottavasti paraneminen sujuu pikaisesti!

  Reply
 • heinäkuu 3, 2012 at 7:18 pm
  Permalink

  Olen täältä seurannut tätä teidän episodia enkä muuta voi sanoa kuin että onnea parantumiseen. Eiköhän koirasta vielä entistäkin ehompi tule, terrierin sisulla jos ei muulla :)

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *