Ulkoisia ja sisäisiä tutkimuksia


Isä ja poika jäällä talvella 2012

Aiemmin kirjoittamaani postaukseen roturisteytyksestä viitaten, Kleni on tarkastettu nyt kiireestä kantapäähän ja tässäpä saamiamme tuloksia:

Luustokuvaus: Kuvat on lähettetty Kennelliittoon tutkittavaksi ja kuvat ottanut eläinlääkäri antoi meille oman arvionsa kuvista, ja ne olivat oikein hyvät! JEE! Ruoto on suorassa ja selässä kaikki kunnossa! Kleniltä kuvattiin myös lonkat ja kyynärät, jotka myös osoittautuivat vallan mainioiksi :) Todella hyvä ja tärkeä tieto meille. Klenin liikkuminen – tai mikään muukaan ei ole antanut muuta olettaakaan, mutta koiralla on kuitenkin ikää jo lähemmäs 10v. niin sitä tulee toki miettineeksi, että kuinka ja miten jatkaa harrastuksia ikääntyvän koiran kanssa. Kuvien perusteella hommat voivat jatkua entiseen malliin! Tottahan toki tietenkin koiraa kuunnellen, kyllähän se vauhti jo hiipuu luonnostaankin iän myötä.

Silmätarkastus: Kleni on käynyt virallisessa silmätarkastuksessa edellisen kerran tämän vuoden helmikuussa ja silloin silmät olivat täysin terveet. Halusimme kuitenkin tarkastuttaa ne vielä nyt, jotta meillä on varmasti tuoretta ja ajankohtaista tietoa silmien terveydestä. Tässä osiossa tulikin sitten hieman harmillista tietoa. Klenin silmissä todettiin ”punktaatti katarakta”. Klenin (tai meidän, tai Klenin jälkeläisten) kannalta tällä ei sinänsä ole mitään merkitystä, sillä tämä ei tule viemään Kleniltä näkökykyä, tai vaikuttamaan sen näkökykyyn. Kleniä ei tarvitse tämän vuoksi sulkea pois jalostuksesta oman rodun piirissä – toki kahta saman diagnoosin saanutta yksilöä ei tule yhdistää. Tässä eläinlääkärin teksti Klenin silmistä:

”Klenin silmissä on hyvin pienet samentumat linsseissä niiden etukuorikerroksen suturilinjoissa. Kysessä on vanhemmalla iällä tavallinen löydös, ns punktaattikatarakta. Tietyissä roduissa, kuten esim sileäkarvaisilla noutajilla muutos on erittäin tavallinen, periytyy kyllä, muttei aiheuta koiralle mitään näköongelmia. Joissakin muissa roduissa samentumia voi tulla jo nuorempana, ja silloin kaihi voi olla etenevä. Omassa potilasmateriaalissani parsoneilla muutoksia on tullut iän myötä, eikä niistä ole aiheutunut ongelmia.”

Roturisteytykseen asiasta on yritetty saada asiantuntijan mielipidettä, mutta toistaiseksi vielä turhaan. Tämän osalta jäämme siis vielä odottelemaan asiantuntijoiden tai muuten viisaampien mielipidettä.

Luonnekatselmus: Kleni ei ole käynyt luonnetestissä (koska emme ole katsoneet sitä millään tapaa tarpeelliseksi), joten projektia varten oli hyvä saada asiantuntija/ulkopuolisen henkilön lausunto myös luonteen puolelta. Niinpä Kleni tapasi luonnetestituomarin, joka arvio Klenin käytöstä ja suhtautumista muutamissa luonnetestissäkin esiintyvissä tilanteissa. Tämä testi ei siis ollut luonnetesti kokonaisuudessaan, eikä edes epävirallinen sellainen, koska luonnetestiin Kleni on liian iäkäs ja epävirallisia luonnetestejä ei tehdä. Tässä kuitenkin Klenistä havainnoituja asioita:

-Luoksepäästävä
-Kohtuullisen kova
-Puolustushalu pieni
-taisteluhalu kohtuullinen
-toimintakyky hyvä
-palautumiskyky hyvä (nopea)
Oikein hyvä koira luonteensa puolesta

Tässäpä ei kauheasti mitään yllättävää esiintynyt :)

Nyt on meidän vanha herra tutkittu niin läpikotaisin, että huh heijaa! Jäämme siis odottelemaan mitä tuleman pitää, vai tuleeko mitään. Mutta summa summarum, Kleni on terve kuin pukki ja elämä hymyilee :)

Toivotaan pitkää ikää ja terveyttä myös jatkossa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *